Jdi na obsah Jdi na menu

Makové mléko

11. 7. 2018

 

Pamatuju si, jak jsem jako malý mák nesnášel, nejvíce pak šišky s mákem ve školní jídelně, kor tehdy, když nade mnou stála učitelka s dobrým úmyslem se slovy „doma taky nevyhazujete jídlo, takže něco prostě sníš“. Nevím jak je to už dlouho, ale časem jsem si k němu cestu našel.

37037704_1752143728235991_6125920482874097664_n.jpg

Před pár dny se mi v rámci bezodpadové domácnosti zachtělo vyrobit si vlastní domácí rostlinné „mléko“. Za svou čtyřletou veganskou éru jsem ochutnal již většinu rostlinných nápojů, ale makové mléko ne, protože se v obchodě nesežene, takže nebyl důvod dlouze se rozmýšlet.

Na internetu je několik odlišných receptů, takže zmíním mnou ozkoušené dva způsoby zpracování.

Následující recept je pro 0,5 l makového mléka.

POTŘEBUJEME

  • 50 g máku
  • 500 ml vody
  • mixér
  • pláténko, nebo síto či cedník s co nejmenšími otvory
  • pokud budeš chtít, tak nějaké sladidlo (cukr, stévie, sirup aj.)
  • pokud budeš chtít mák namlít, tak mlýnek na mák

POSTUP (1. varianta)

  1. Mák nasypeme do nádoby s vodou a 2-3 hodiny necháme máčet.
  2. Jakmile uplyne doba máčení, mák přecedíme, vodu, ve které se mák máčel vylijeme a přidáme novou vodu, ve které mák následně mixujeme 2-3 minuty, přičemž si dáváme pozor, aby neustálým mixováním tekutina nezteplala, anebo se mixér „nezavařil“ – však svůj stroj určitě dobře znáš.
  3. S postupným mixováním tekutina dostává mléčnou podobu a konzistenci. Po dokončení mixování přeceď hotové mléko, nejlépe přes pláténko. Pokud používáš síto, bude potřeba cezení několikrát opakovat, dokud nedocílíš žádané čistoty mléka, přičemž alespoň 3-4x je dle mého minimum.
  4. Hotové mléko slij do uzavřené nádoby a uchovávej v lednici. Pokud chceš, můžeš ho předtím ještě přisladit dle svého uvážení.
  5. Domácí makové mléko není určeno k dlouhému skladování. Mně vydrželo v lednici dva dny, přičemž třetí den se začalo srážet.

POSTUP (2. varianta)

Druhý postup je víceméně stejný, hlavní rozdíl je v prvotním zpracování máku.

  1. Mák předem nameleš v mlýnku a vodu, ve které se máčel, nevyléváš, ale necháváš si ji a dále v ní mák zpracováváš.
  2. Pokud zkusíš obě varianty, uvidíš sám, že u mletého máku se během máčení vylouhuje do vody spousta živin (poznáš podle zabarvení) a byla by tudíž škoda vylévat vodu, protože by se snížila výživová hodnota nápoje.

 

Vyrobit si domácí makové mléko je jednoduché a zvládne to každý, takže s chutí do toho a ať se ti tvé první povede!