Jdi na obsah Jdi na menu

Čočková zeleninová polévka

12. 7. 2018

 

Červená čočka je kámoš... a žrádlo. Většina z nás vyrostla na klasické čočce ve formě kaše s párkem či uzeným ve školní jídelně, případně ve formě oné polívky. Červená čočka ale chutná jinak, navíc je její zpracování jednodušší a využití širší.

37037398_1753414228108941_5351183875315859456_n.jpg

Polévka z červené čočky je snadná a chutná věc, která zasytí a příjemně potěší. S trochou (větší trochou) pepře prohřeje na cestě do pelechu, proto ji volím jako dobrou večeři. 

POTŘEBUJEŠ

  • 2 l studené vody
  • 1/2 celeru
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 stroužek česneku
  • 240 g červené půlené čočky
  • petrželka
  • 4 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Očisti a nakrájej na kostičky 1x1 cm celer, mrkev a petržel. Zeleniny je opravdu hodně, takže bude potřeba většího kastrolu. Ten na plotně rozehřej spolu s olejem, kam později zeleninu přisypeš, osolíš a promícháš a necháš s občasným promícháním pod pokličkou cca. 10 minut dusit.
  2. Poté přileješ studenou vodu a necháš pozvolna přivést k varu, ale ne příliš silnému. Voda nesmí naplno vřít, aby měla zelenina čas pustit svou chuť do vody a zároveň se hned nerozvařila. Vaříš až 45 minut tak, aby zelenina zcela nezměkla.
  3. Když je zelenina požadované měkkosti, přisypeš předem opláchnutou červenou čočku a necháš povařit spolu se zeleninou. Také přidáš prolisovaný česnek. Čočka je uvařena během pár minutek tak akorát na skus.
  4. Jakmile je čočka uvařená, odstav hrnec a dochuť pepřem, solí a nasekanou čerstvou petrželkou.

Polévka je dost sytá díky luštěnině a velkému množství zeleniny. Rozhodně se nemusíš bát, že bys šel do postele s prázdným břichem!